17 Aralık 2020 Perşembe

Dilinize sağlık Sayın Bakanım: “Ooooh!”

 

TBMM’deki 2021 Yılı Bütçe Görüşmelerinin geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günü yapılan oturumları oldukça dikkat çekiciydi.

Cuma günü, yerli ve millî savunma sanayimizle ilgili konuşması sırasında muhalefet sıralarından sözlü sataşmalara karşı Sanayi Bakanımız Sayın Mustafa Varank, okkalı cevaplar verdi.

10 Aralık 2020 Perşembe

“Gerçeğinden mi, plasebo olanından mı?”

“GERÇEĞİNDEN mi, plasebo olanından mı?” Bu sorunun cevabını, aşıyı yapılan kişi bilmiyor. Yapan sağlık görevlisi de… Hangisi yaptıracağını bilgisayar belirliyor. Zaten bu şekilde yapılma nedeni, aşının güvenli olup olmadığını belirlemek.

Aşı için gönüllü olanların bazılarına gerçek aşı, bazılarına ise aşı etkisi olmayan zararsız bir sıvı/su enjekte ediliyor. Aşıların üzerinde sadece kod numarası yer alıyor. Gönüllüler arasından hasta olanlarda, geriye dönük aşı kodlarına bakılarak kime gerçek aşı yapılmış, kime plasebo aşısı yapılmış, belirleniyor. Böylece aşının etkinliği belirleniyor.

3 Aralık 2020 Perşembe

Dünyanın en büyük ticâret anlaşması: RCEP

TÜRKİYE’de ekonomi gündeminin yoğun olduğu şu günlerde dünyada da oldukça dikkat çekici kritik gelişmeler oluyor. Geçtiğimiz Kasım ayında, çok önemli bir anlaşma imzalandı ve dünya medyasının manşetlerinde yer aldı. Bu anlaşma ile dünyanın gözü bir kez daha Asya-Pasifik ülkelerine döndü…

15 Kasım 2020 tarihinde, Vietnam’ın başkenti Hanoi’de yapılan 37’nci ASEAN Zirvesi’nde, dünyanın en büyük serbest ticâret anlaşması (RCEP) imzalandı.

26 Kasım 2020 Perşembe

Vergi aflarına dair

DEVLET, artan kamu harcamalarının karşılanması ve vatandaşlarına daha iyi hizmet verebilmek için kaynağa ihtiyaç duyar. Bu noktada en önemli gelir kaynağı vergilerdir.

TDK, vergiyi şu şekilde tanımlamaktadır: “Kamu hizmetlerine harcanmak üzere devletin, yerel yönetimlerin yasalara göre doğrudan doğruya ya da bazı malların, hizmetlerin fiyatlarının üstüne ekleyerek dolaylı yoldan vatandaşlardan topladığı para…”

22 Kasım 2020 Pazar

Hayvanlar dünyasından kadim bir dost: At

DÖRTNALA koşan bir atı, rüzgârda dalgalanan yelelerini izlerken aldığım keyif sırasında düşünüyorum atlara olan sevgimin ne zaman ve nasıl başladığını. Tam olarak bilmiyorum, bilmeden de seviyorum asil, bir o kadarda duygusal olan bu hayvanları…

Atları yakından göreniniz vardır elbette. Yanına yaklaştığımda büyüklüğünden ürküyorum aslında. Atın büyüklüğünden mi, yoksa benim korkumdan mıdır, üzerine binip kanatlanırcasına uçma şansım olmadı hiç. Bir ya da iki kez bakıcısının eşliğinde yürüyüş yapma imkânım oldu sadece. Aslında bu cümleleri yazıya dökme nedenim tam da bu!

20 Kasım 2020 Cuma

Formula 1 tekrar Türkiye’de

13-15 Kasım tarihlerinde, tüm dünyanın gözü Formula 1 yarışları nedeniyle İstanbul’a çevrildi. Dokuz yıllık bir aradan sonra ülkemizde yapılan Formula 1 yarışları, dünyanın en popüler otomobil sporları şampiyonası…

“Grand Prix” olarak da adlandırılan Formula 1, tek kişilik açık tekerlekli otomobil yarışıdır. Dünyada bu yarış için hazırlanan pistlerde ve şehir yollarında gerçekleşir. Aslında 19-21 yarıştan oluşan yarışlar dizisi demek daha doğru olur. Yıl sonunda toplanan puanlara göre Pilotlar Şampiyonluğu ile Takımlar Şampiyonası (Otomobil Yapımcıları Birinciliği) ödülleri verilir.

16 Kasım 2020 Pazartesi

Yenilenebilir enerji ve istihdam

IRENA, yenilenebilir enerjinin dünya çapında istihdam analizine dair raporunu geçtiğimiz Nisan ayında yayımladı. Rapora göre, yenilenebilir enerji dönüşümünün desteklenmesi demek, 2050 yılına kadar ekonomik büyüme, milyonlarca yeni istihdam ve insan refahının yükselmesi demek.

Gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler bazında yenilenebilir enerji kullanımının artması ve buna bağlı teknolojiye ağırlık verilmesi, ülkelerin enerji pazarı için istihdamının artması anlamına gelmektedir.

12 Kasım 2020 Perşembe

Türkiye’nin “Edebiyat Yolu”

 

TÜRKİYE her alanda olduğu gibi ulaşım yatırımlarında da hız kesmeden yoluna devam etmekte. Bunun son örneği, Kahramanmaraş-Göksun Karayolu…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, AK Parti’nin iktidara geldiği günden bu yana hayata geçirilen bölünmüş yol projelerinden biri olan Kahramanmaraş-Göksun Karayolu tamamlanarak 7 Kasım günü hizmete girdi.

5 Kasım 2020 Perşembe

Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık seçimi var!

ABD’DE uzun yıllardır iki aşamalı bir seçim sistemi ve iki büyük parti bulunuyor. Partiler, Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti.

Öncelikle sandığa giden seçmenler, kayıtlı oldukları eyaletin seçici kuruluna gönderecekleri delegeleri belirliyor ve böylece seçim başlıyor. Belirlenen delegeler de başkan ve başkan yardımcısını belirliyor.

3 Kasım 2020 Salı

Bir sözsüz iletişim yöntemi: Giyim

 

GEÇTİĞİMİZ yıllarda hazır giyim bu kadar yaygın değildi. Kıyafet, terzinin maharetli ellerine teslim edilirdi. Önce diktirmek istediğiniz kıyafet konusunda ilk istişâreyi terzi ile yapar, düşündüğünüz veya gördüğünüz modeli anlatırdınız. Terzi önce ölçünüzü alır, ölçü defterine özenle yazar ve sonra size model, kumaş ve diğer detaylarla ilgili önerilerini söylerdi. Müşteri ile terzi arasında geçen istişâreden sonra kumaş mağazaları sizi beklerdi...

29 Ekim 2020 Perşembe

İhtiyacımız var

“İLK uygulanacak aşılar kusurlu olabilir ve herkes için faydalı olmayabilir…”

Bunu söyleyen ben değilim. Bu açıklama, İngiltere Aşı Görev Gücü Başkanı Kate Bingham’a ait. Ve açıklamanın geldiği ülke, şu anda ürettiği aşının birçok ülkede iki ve üçüncü aşama klinik deneylerini yürütmekte. Demem o ki, aşının öyle hemen üretilmesi, elimize ulaşması ve “Haydi yaptıralım!” işleri kolay bir süreç değil.

22 Ekim 2020 Perşembe

Çırpınan sadece Karadeniz mi?

“ÇIRPINIRDI Karadeniz/ Bakıp Türk’ün bayrağına/ Ah ölmeden bir görseydim/ Düşebilsem toprağına…”

Gerek söz, gerekse müzik anlamında kulaklarımızın âşinâ olduğu, Türk dünyası adına çok ama çok anlamlı bir eser…

10 Ekim 2020 Cumartesi

Dikkat, karar veriyorum!

HER sabah yeni gelen günün aydınlığıyla gözlerimi açtığımda, yine bir yığın karar vermem gereken durum olduğunun farkına varıyor ve gülümsüyorum. Neden mi? Çünkü karar vereceğim bir şeylerin olması, benim için hayatın devam ettiğinin göstergelerinden bir tanesi.

Sabahları yaptığım rutinleri cepte sayıyor ve kahvaltı için ne hazırlayacağıma, ne giyeceğime, gün içinde hangi işleri bitireceğime, arkadaşımla kaçta kahve içebileceğime, akşam için ne yemek yapılacağına ve daha birçok konuya dair karar veriyorum.

8 Ekim 2020 Perşembe

İklim değişikliği ve yenilenebilir enerji

BİLİM insanlarının yıllardır biz insanlara bir uyarısı var: Sıcak hava dalgalarının, aşırı hava olaylarının, deniz seviyesinin yükselmesi ve kuraklığın sıklık ve şiddetinin artacağını her fırsatta dile getirirken, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini durdurmak için seviyesinin 1 buçuk derecede tutulmasının şart olduğunu bilimsel çalışmalar ile ispat etmişler.

Bu yılın Ocak ayında Dünya Meteoroloji Örgütü, 2019 yılı sonu itibarıyla biten 10 yılın, dünya tarihinin en sıcak 10 yılı olarak kayıtlara geçtiğini açıklamıştı. Buna ilâveten NASA, 2019 yılının 1850’den itibaren ölçülen en sıcak yıl olduğunu belirtti.

1 Ekim 2020 Perşembe

Sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi açısından “yenilenebilir enerji”

FARKLI başlıklar gibi görünmekle birlikte, birbirini tamamlar nitelikteki iki kavramdır “yeşil ekonomi” ile “sürdürülebilir kalkınma”...

Sürdürülebilir kalkınma bir hedef ise, yeşil ekonomi için de “bu hedefe ulaşmak için bir araç” denilebilir. “Yeşil ekonomi” başlığının kapsamı bir hayli geniş olmakla birlikte, ilk akla gelenlerden biri, “yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik”...

26 Eylül 2020 Cumartesi

Dilimiz ne anlatır?

FARKINA varıyorum; bu yazıyı yazmak için önce kendimle konuşmaya başlıyor, sonrasında siz okuyucularla konuşuyorum…

Sevgimizi, acılarımızı, hüzünlerimizi, mutluluklarımızı kelimelerle anlatıyoruz. Anlatırken bazen bakışlarımız, bazen kalplerimiz, bazen sesimiz, bazı zamanlarda ise parmaklarımızı kullanıyoruz. Bu ifadeler birbirinden farklı gibi görünseler de aslında her biri iletişim kurabilmek için başvurduğumuz, “dil” diye isimlendirdiğimiz olgunun puzzle parçaları.

25 Eylül 2020 Cuma

Dünya’da ve Türkiye’de yeşil enerjide gelinen nokta

19. YÜZYILDAN itibaren giderek artış gösteren enerji talebi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir.

Küresel enerji tüketiminin, 2035 yılına geldiğimizde doksanlı yılların sonunda tüketilen enerji miktarının yaklaşık iki katına, 2055 yılında ise üç katı olacağı tahminler arasındadır.

17 Eylül 2020 Perşembe

Yeşil enerji nedir?

KULLANDIĞIMIZ her teknolojik araç, çalışmak için enerjiye ihtiyaç duyar.

Artan nüfusa paralel olarak dünyada enerji ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Bununla birlikte, 2030 yılına gelindiğinde dünyada her yüz kişiden yetmişinin şehirlerde yaşayacağı öngörülmekte. İnsanlar şehirli olma ve modern yaşamın nimetlerinden istifade etme telâşıyla küçük yerleşim yerlerinden şehirlere/metropollere doğru yola çıkmış durumda.

12 Eylül 2020 Cumartesi

Önce teşhis, reçete sonraki adım!

“SÖZ söylemek için önce duymak, dinlemek gerek. Sen de söze dinlemek yolundan gir!”

Yazıma Mevlâna’nın çok beğendiğim bu sözüyle başlangıç yapmak istedim. Zor olduğunu biliyorum, lâkin önce anlamaya çalışmak, reçeteyi yazmadan önce dinlemek ve sonrasında teşhis koymak, hayatın birçok alanında geçerli olan doğru bir ilkedir. Yaptığımız işlerde profesyonellikten bahsediyor isek, aktif bir dinleyici olmayı kendimize şiar edinmeliyiz diye düşünüyorum.

11 Eylül 2020 Cuma

Farkında mısınız, Türkiye’de iyi şeyler oluyor!

HER birini “hastaneler şehri” diye tanımlayabileceğimiz büyüklükte olan Şehir Hastaneleri cepte… Bunlara ek olarak, pandeminin başından bu yana hizmete açılan hastanelere İstanbul’da bir yenisi daha eklendi; İlk etabında 175 poliklinik, 758 yatak ve 96 yoğun bakım ünitesini bünyesinde barındıran Göztepe Şehir Hastanesi…

3 Eylül 2020 Perşembe

Sağlık çalışanlarına alkış yetmez!

TARİH: 2 Eylül 2020…

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanımızın açıklamasındaki şu cümleye dikkat: “Şu ana kadar 29 bin 865 sağlık çalışanımız Koronavirüse yakalandı.”

Bizler sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamalar nedeniyle evde kalırken, bu süreçte en çok mesai yapan ve en çok risk altında olan meslek grubu, doktorlar ve sağlık çalışanlarıydı. Salgının yayılması ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş yükü ve sorumlulukları artan sağlık çalışanları, büyük bir özveri ile çalışmaya devam etmekte.

2 Eylül 2020 Çarşamba

“Z”amane kuşağının tüketim alışkanlıkları ve tercihleri

ETRAFIMIZDAKİ yaş almış kişilerden duymuşluğumuz vardır; kimi zaman beğeni, kimi zamansa sitemle, “Bunlar zamane çocukları!” diyerek söze başlar ve sohbeti giderek yaşanmışlıklarına kaydırarak yönlendirirler. Yeni kuşak bu ifadeyi genellikle, “Geçti sizin devriniz, onlar eskide kaldı” diyerek cevaplama arzusunda.

27 Ağustos 2020 Perşembe

Okullar nasıl açılacak?

ÜLKEMİZDE 2020 Mart’ının ortasında ilk vakanın açıklanmasıyla birlikte pandemi süreci başladı. “Bitti bitecek” beklentisi ile Ağustos ayına kadar geldik. Fakat bitmesi bir yana, yasakların kalkmasıyla birlikte artan vaka sayılarının oluşturduğu bir tablo ile her gün yüzleşmek durumundayız.

20 Ağustos 2020 Perşembe

Televizyon reklâmları, çocukların satın alma davranışını ne kadar etkiler?

ÖNCELİKLE kendi merakımı gidermek adına yapmış bulunduğum araştırmalarım neticesinde farklı kaynaklardan edinmiş olduğum, dünyada ve ülkemizde reklâmın gelişimiyle ilgili birkaç paragraf paylaşarak başlamak isterim.

15 Ağustos 2020 Cumartesi

Bir sevdâ türküsü “Kahramanmaraş”

HİTİT devrinde meşhur kumandan “Maraj” tarafından kurulmuş, Asurluların “Markasi” ve Romalıların “Germanikya” dedikleri, İslâm orduları tarafından fethedilince “Mer’aş” veya “Reaşe”, Türkler fethettikten sonra ise “Maraş” adını alan şehir...

13 Ağustos 2020 Perşembe

İlk aşıyı kim bulacak?

COVID-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara dair güncel verilerin derlendiği “Worldometer” internet sitesine göre, dünya genelinde toplam vaka sayısı 20 milyonun üzerinde…

Vaka sayılarının önlenemez yükselişi karşısında Covid-19 salgınına karşı aşı üretme yarışı tüm dünyada sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 24 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla Covid-19 için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ondan fazla ülkede toplam 165 aşı çalışması devam ediyor.

8 Ağustos 2020 Cumartesi

Ruh güzelliğinin ve yeteneğin yansıması: Kanaviçe

HENÜZ ilkokul çağında bir çocuktum. Zaman zaman annem, kapı komşumuz Leman ablalarla bir araya gelir, pastalı börekli sohbet ederlerdi. Okuldan geldiğim vakit annem evde değilse, bilirdim ki Leman ablalarda. Kafamı kaldırıp Leman ablanın evlerinin olduğu sokağa bakan penceresine doğru seslenirdim: “Leman ablaaa! Annem sizde mi?”

6 Ağustos 2020 Perşembe

Mesleği: Ev hanımı

-ÇALIŞIYOR musunuz?

-Hayır, çalışmıyorum. Ev hanımıyım…

***

Bu iki cümle, olabilecek en anlamsız soru ve cevabını oluşturuyor.

Ben de tüm ev hanımları adına herkese soruyorum: Evde birçok mesleği tek başına icra eden bir hanım, “çalışmıyor”, öyle mi?

30 Temmuz 2020 Perşembe

Bugün bayram!

KORONAVİRÜS tedbirleri kapsamındaki yasaklar nedeniyle Ramazan Bayramı’nda özlem vardı yüreklerde sevdiklerimize, büyüklerimize. Özlerken yüreğimizin diğer yarısına da umudu koymuş hâlde, “İnşallah Kurban Bayramı’nda kavuşuruz” diyerek diye duâ ettik, elhamdülillah, kavuştuk.

Yine tedbirliyiz, yine mesafeliyiz fakat bu sefer aynı ortamda. Kavuşmamız bu kadarla kalmadı.

Bugün bayram!

25 Temmuz 2020 Cumartesi

Şimdi erteleme zamanı değil!

HER sabahki alışkanlığımdır, uyanıp bir dizi sabah ritüelinden sonra telefonu elime alarak haber sayfalarını karıştırmak… Alıyorum da, ansızın gelen kayıp heberlerinin yazılıp çizildiği sayfalara bakmak gelmiyor içimden!

Bu haberler, Rabbimin bizlere yazmış olduğu hayat hikâyesinin ne zaman ve nerede sona erebileceğinin bilinmezliğinin apaçık göstergesidir. Hayatta hiçbir şeyin garantisi yok aslında. Hani sohbetlerde “-di’li geçmiş” zamanlarda bulmaya çalışırız ya gidenleri, kaybettiklerimizin iyi taraflarını getiriveririz aklımıza… Peki, yaşarken bu kadar iyi niyet ve olgunlukla anımsıyor muyuz yanı başımızda bulunanları?

23 Temmuz 2020 Perşembe

Sosyal Medya Yasası yolda!

GOOGLE’YE sordum: “Sosyal medya nedir?”

Aldığım cevap: “Kullanıcılar tarafından oluşturulan bilginin anlık ve çift taraflı olarak paylaşılmasını ve ulaşılmasını sağlayan yeni bir medya biçimi…”

Evet, tam olarak bu! Düşünmeye, kitap veya ansiklopedileri arayıp taramaya gerek yok. Siz yazın, istediğiniz bilgi anlık olarak karşınıza geliversin. Oldukça kolay görünüyor, değil mi?

16 Temmuz 2020 Perşembe

“Ben, Ayasofya!”

“‘BENAyasofya!’ derken, kibirden uzağım! Niyetim, yeniden cami olmanın verdiği gururla kendimi anlatmak ve anlaşılmak...

Her yeni güne, kubbem altında hayatımdan gelip geçenleri düşleyerek hazırlanırım. Hükümdarlar gördüm. İhtişâmım karşısında etkilenen insanlar gördüm. Çökmelere, depremlere, yangınlara ve savaşlara göğüs gerdim. Asil duruşumdan hiçbir şey kaybetmeden, 537 yılından beridir ayaktayım ve misafirlerimi bekliyorum.

Benim misafirlerime ikrâmım, içimdeki tarih yolculuğu ve huzur…”

9 Temmuz 2020 Perşembe

TikTok’la gelen tehlike!

7 Temmuz 2020 tarihinde Afyonkarahisarlı 17 yaşında bir gencin, TikTok’ta paylaşmak üzere video çekmek için girdiği suda gözden kaybolduğu haberini gazete sayfalarında gördüm. O an içim bir kez daha sızladı. Değer miydi be evlât?

Özellikle son günlerde yazılıp çizilenlere rağmen hâlâ mı?

2 Temmuz 2020 Perşembe

Koronavirüs kadar tehlikeli: İnfodemi

ÖZELLİKLE Türkiye’de ilk vakanın açıklandığı günden bu yana tüm dikkatimizi Koronavirüse verdiğimiz zamandayız. Virüse dair sonuçları dinliyor, izliyor ve okuyoruz. İlk başlarda nedir, ne değildir diye bir keşfe çıktık. Günler ilerledikçe nasıl korunacağımıza dair kurulan cümlelere kulaklarımızı açar olduk.

26 Haziran 2020 Cuma

Çocuklarımız bize sesleniyor!

DOĞDUĞU andan itibaren varlığını hissettiğimiz çocuklarımız…

“Masaya bardakları ben götürebilir miyim anne?” diye sorduğunda cevap “Hayır, kırarsın” olunca, “Ama ben götürebilirim” ısrarına karşılık “Olmaz! Şimdi düşürür kırarsın! Onu geçtim, bir tarafını kesersin” şeklindeki ısrarın sürdüğü diyaloglara çoğu kez şahit olmuşumdur. Çocuklarımla aramda geçtiği zamanlar da olmuştur. Tâ ki “Bana yardımcı olmak istemene çok sevindim” diye başlayan diyaloglara geçene, onları yüreklendirmeyi öğreninceye kadar…

25 Haziran 2020 Perşembe

Maskenin doğada çözünme süresi nedir?

MASKE

Koronavirüsün ilk zamanlarında, “Maske yok! Kimse bize maske vermiyor!” cümlesi bir kaçış sebebi olabilirdi belki. Fakat artık bu ve benzeri söylemlere yer yok!

Artık herkesin ulaşabileceği kolaylıkta hijyen maskesi. Kendine ve çevresine saygı gösterip maske takanlara teşekkürlerimi iletiyorum. Bunun yanında, kimileri hâlâ maske takmamak için direnmekle meşgul. Sağlık Bakanımız, “Virüsle maskesiz mücadele edemeyiz” dedi. Son bir ayda maskenin bulaşmayı önlediğini kanıtlayan global araştırmalar yayınlandı. Çene altında ya da burun açıkta olmamak kaydıyla, son günlerde vaka sayılarının artmaya meyilli olduğu günlerde maske takmak zorunlu oldu. Takmayan için belirli bir para cezası getirildi. Keşke yaptırıma gerek kalmasa!

18 Haziran 2020 Perşembe

Sınav odaklı eğitimin varış noktası “yüksek kaygılı gençlik” mi?

GEÇTİĞİMİZ hafta sonu, 2020 sınav maratonu için start verilmiş oldu. Yaklaşık 450 bin adayın yarıştığı ilk sınav, Millî Savunma Üniversitesi Giriş Sınavı idi.

Yaşadığımız salgın sürecinde sınavlar son günlerin konuşulan konuları arasında liste başı. İlk sınav için “Çok şükür bitti” dememizle birlikte, gerek velileri ve gerekse öğrencileri tedirgin edense, tedbirlerin yetersiz kaldığı ve uyulmadığına dair haberler… Umuyorum ki bunlar abartıdan ibarettir. Zira daha bu sınavın yaklaşık dört beş katı daha fazla öğrencinin gireceği, 27-28 Haziran’da birçok aileyi bekleyen bir YKS var. Onun öncesinde de ortaöğretim son sınıf öğrencilerinin hemen bu hafta sonu gireceği LGS…

11 Haziran 2020 Perşembe

Gündeme bir kahve arası

600 yıllık acı tatlı uzun geçmişiyle birçoğumuzun her gün tükettiği kahve…

Yeri gelir, tatlı sohbetlerin bahanesidir; yeri gelir, bir yastığa baş koymak üzere çıkılan yolda kalplere müjde olur… Çoğu zaman da yoğunluklarınıza küçük bir ara olur.

Benim de niyetim, ülkemizin yaşadığı bunca yorgunluğun ortasında küçük bir mola vermek…

6 Haziran 2020 Cumartesi

Müşteri sadâkati marka için ne kadar önemli?

BUGÜN, pasta ve börek yapmak için mutfakta vakit geçirmek istediğim günlerden biri… Yapmak istiyorum istemesine de, dolabı açtığımda gördüğüm manzara, maalesef süt kalmadığını gösteriyordu.

4 Haziran 2020 Perşembe

Normaller değişti, artık yeni normallerimiz var

“YOK abi, bu normal, normal değil!”

Bu söz, yeni normale alışmaya çalışılan süreçte çevremde işittiğim, Coronavirüse sitem dolu sözlerden biri. Beğendim. Haklılık payı yok mu? Var elbette. Lâkin normal konusunda alternatifimiz de yok gibi…

1 Haziran 2020 Pazartesi

Acziyet hırkasını giyinip çıktığımız bu yolda mucizeye ihtiyacımız var!

“ACİZ” kelimesi isim olarak, “gücü bir işe yetmez olma durumu, beceriksizlik” anlamlarına gelmekle birlikte, “mucize” kelimesinin de köküdür. “Aciz kelimesi mucize kelimesini doğurmuş” da denilebilir.

Aciziz, mucizeye ihtiyacımız var! Mucize demek, “insanın aklının almadığı, anlayamadığı olay” demek değil midir zaten? Bu zamanlarda tam da hepimizin “Bir mucize olsa da şu virüs bir anda yok olsa” dediği gibi…

28 Mayıs 2020 Perşembe

Yassıada’nın yeni çehresi: Demokrasi ve Özgürlük Adası

MARMARA Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan ve “Adalar” olarak anılan takımadanın parçası, İstanbul’un yanı başında 18,3 hektarlık yüzölçümüyle küçük bir kayalık… Eski adıyla “Yassıada”, yeni adıyla “Demokrasi ve Özgürlükler Adası”…

Bakmayın küçüklüğüne, tarih sahnesinde tanık olduğu olay itibarıyla anlamı oldukça büyük.

21 Mayıs 2020 Perşembe

Türkiye’nin büyük hayâllerinden biri gerçek olma yolunda!

TARİHΠgünlerden geçtiğimiz bu dönemde, dünya üzerinde birçok şey durmasına rağmen Türkiye, dev projelerini sürdürmeye devam ediyor.

Bu ülkenin asırlık hayâllerinden, asrın projelerinden 1915 Çanakkale Köprüsü de bunlardan biri…

Bir milletin direniş muştusu olan Çanakkale Zaferi, bir hayâl olmanın ötesine geçip gerçeğe dönüşmüştü. Asırlık 1915 Çanakkale Köprüsü hayâlinin de gerçeğe dönüşme zamanı gelmişti…

18 Mayıs 2020 Pazartesi

Korkuyla diriliş, korkuya direniş

ŞAŞKINLIK, merak ve bir o kadarda hüzünlü günlerden geçiyoruz. Bu duygular düğüm olmuş boğazlarımızda; âdeta topyekûn savaş durumundayız. Covid-19 pandemisine karşı her geçen gün yeni önlemler hayatımızda yerini almaya devam ederken, hem ülkemizde, hem de tüm dünyada hayat bundan nasibini fazlasıyla almakta. Avrupa önlemleri gün geçtikçe sertleştirirken, biz de olabildiğince evlerimizde kalmak üzere koşullarımızı değiştiriyoruz.

14 Mayıs 2020 Perşembe

Atatürk Havalimanı’nın yeni misyonu: Sahra Hastanesi

SON günlerde tüm dünyada Türkiye’nin pandemi ile mücadelesindeki başarısı konuşulmakta. Sağlık sistemimize ve sağlık çalışanlarımıza övgüler yağmakta. Birçok ülke Türkiye’ye “Nasıl başardınız?” diye sorar oldu.

Türkiye’nin salgına karşı verdiği mücadelede uygulanan tedavi protokollerinin esnekliği, filyasyonda sağlanan başarı, yoğun bakımdaki özenli yaklaşım gibi birçok faktörün etkisinin yanında ayrıca iki nokta, başarıda çarpan etkisine sahip: İyi yetişmiş muhteşem sağlık personeli ve yeterli sağlık donanımı…

7 Mayıs 2020 Perşembe

Bahara yaklaştığımızı hissetmek

SAĞ olsunlar, son günlerde DSÖ, korkularımızı ve tedirginliklerimizi teyakkuzda tutacak açıklamaları peş peşe sıralamakta. Bu açıklamalardan maksadın ne olduğu bilinir ya da bilinmez, beni ilgilendiren, ülkem adına son toplantıda Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın, DSÖ’ye yönelttiği şu soru: “DSÖ, olası bir ikinci dalgaya yönelik hazırlık yaptı mı?”

Yanıt hakikaten merak konusu!

30 Nisan 2020 Perşembe

Yerel marketler dijitale hazır mı?

NE yazık ki Coronavirüs günlerindeyiz…

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alarak günlük rutinlerimizde kökten değişimine sebep oldu bu salgın. Değişikliğin en fazla yaşandığı alanlar içinde market alışverişleri liste başı…

24 Nisan 2020 Cuma

“Minimalist” kelimesini hayatımıza dâhil ettiğimizde

 

BUGÜN uzun zamandan beri yapmak isteyip her defasında biraz daha sonraya bıraktığımız bir işi tamamladık. Bir süredir, “Belki bir gün giyeriz” denilen ayakkabılara el attık. Böylece rengini dahi unuttuğumuz ayakkabılar gün yüzüne çıktılar. İşte o an farkına vardık ki, bunlara şu âna kadar ihtiyaç duymamış ve hattâ unutma boyutuna gelmişsek, artık ihtiyacı olan insanların ayaklarında hayra dönüşmek üzere yola çıkmaları gerekliydi. Aslında yaptığımız bu işin, oldukça basit olmasına rağmen aklımın bir köşesini işgal etmiş olduğunu anladım.

23 Nisan 2020 Perşembe

Bu dünya hepimizin!

22 Nisan Dünya Günü hakkında ne biliyoruz? Nasıl ortaya çıktı? Google’nin hakkında doodle yapacak kadar önem verdiği bugün ne anlama geliyor?

Tam da Coronavirüs salgını içinde bulunduğumuz günlerde dünya, insanoğluna, “Ben sizi bunca yıldır ağırladım. Artık ağırlanma sırası bende” der gibi âdeta. Veya dünyanın “Yaşlanıyorum” seslenişine aldırmadığımız için de bu salgın bir uyarı olabilir mi?

16 Nisan 2020 Perşembe

Sadece iki gün!

HEMEN hemen her kesimin sokağa çıkma yasağı uygulanması yönünde talepleri vardı. 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne gelen sokağa çıkma yasağının yetersiz olduğu dillendirilmekteydi.

Geçtiğimiz hafta sonu 30 büyükşehirde, 10 Nisan Cuma akşamı gece 00:00 itibarıyla başlayıp 12 Nisan Pazar gecesini Pazartesi’ye bağlayan gece 00:00’da sona eren bir sokağa çıkma yasağı ilân edildi.