17 Aralık 2021 Cuma

Türkiye’de tarımın bugünü ve geleceği

GIDA, asla son bulmayacak bir ihtiyaç. Bu tüm dünyanın hemfikir olduğu bir gerçektir. Bu nedenle verimli tarım arazilerine sahip olmak ülkeler için stratejik öneme sahiptir. Arazilerin yönetimi, tarımsal üretim faaliyetlerinin gelişmesini ve yerel, bölgesel ve ulusal kalkınma çalışmalarının başarısını doğrudan etkilemektedir.

“Bir karış toprak” ifadesini kullanırken bir karış toprağın oluşumu için en az binlerce yıl gerektiği düşünüldüğünde, tarım ve gıda konusunun ne denli önemli olduğunun bir kez daha altını çizmek mümkündür. “El tekraru ahsen, velev kane yüz seksen” demişler. Arapça-Türkçe karma bu sözden yola çıkarak, elverişli coğrafî koşulları ve iklimi ile Büyük Türkiye, gıda ve tarım alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Birçok ürünün en kalitelisi sadece ülkemiz topraklarında hayat bularak dünyaya ulaşmaktadır. Bu bereketli topraklar bizim!

Kadim uygarlıklarından bugüne Anadolu’da tarımın seyri

ANADOLU’muz, binlerce yıldır medeniyetler doğuran bereketli yurdumuz. Bu topraklarda doğduk, büyüdük, doyduk...

Dünyada olduğu gibi Anadolu’da da tarihin erken dönemlerinden bugüne değin tarım faaliyetleri yapılmaktadır. Geçmiş uygarlıklarda insanlar coğrafî şartlara uygun yaşamışlar ve geçim kaynaklarını o şartlara uygun olarak belirlemişlerdir. İklim ve hava koşullarına bağlı tarım politikaları izlenmiştir. Eski Çağ’da Anadolu’da yaşamış Hititler, Frigler, Urartu ve Lidya medeniyetlerinde tarımcılık ve tarım faaliyetleri, ekonomik faaliyetlerin başında ilk sırayı almıştır. Bu medeniyetler farklı bölgelerde vücut bulmuş ve farklı ürün yetiştirmişlerdir. Bu dönemde yetiştirilen tarım ürünleri de günümüz Anadolu’sunda yetiştirilenler veya tarımı yapılanlar ile benzerlik içerisindedir. Günümüzde olduğu gibi sözünü ettiğimiz medeniyetler için de tahıl, en önemli besin maddesi olmuştur.

Dünyada ve Türkiye’de tarım

SON günlerde “tarım” konusunda daha çok konuşuyoruz. Özellikle tüm dünyanın bir süredir içinde bulunduğu pandemi ile birlikte artan gıda fiyatları, iklim değişikliği ve kuraklık tehlikesi, tarımın öneminin daha da anlaşılır hâle gelmesine neden olmuştur. Hâttâ önemi atmosferin de ötesine geçmiş durumda. Uzayda kalma süresi arttıkça, özellikle yapılması plânlanan Mars yolculukları için oldukça büyük önem arz eden “uzay tarımı” konusunun her geçen gün hayatımızda daha fazla yer alacağını söylemek mümkündür.

Tarım, geçmişte ilk örneklerinin ardından zaman içerisinde toplumlar arasındaki etkileşim sonucu tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Dünyada tarıma geçilmesiyle birlikte insanlar yerleşik ve toplu hayata da geçmiştir. Artık toprak sahibi olmaya başlanmış ve köyler kurulmuştur. Devletler oluşmaya başlamıştır. İşte tüm bu nedenlerden dolayı tarımsal üretime geçişin insanlık tarihi açısından anlamı çok büyüktür. 

16 Aralık 2021 Perşembe

Yeni ekonomi modelinin adı ne?

SAYIN Cumhurbaşkanımız yeni ekonomi modeliyle ilgili olarak, “Çin böyle büyümüş; Biz pazara daha yakınız, onlardan daha avantajlıyız” dediğinden bu yana, gerçekten Çin örneğine ne kadar yakın olduğumuz üzerine konuşuluyor. Bu benzetme için “Uygundur” diyen de var, “Böyle bir benzetmenin yapılması mümkün değil” diyen de.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin açıklamasına göre bizim ekonomi modelimiz Çin ya da Güney Kore modeli filan değil, “Türkiye Modeli”…

1 Aralık 2021 Çarşamba

Gençlerin öğrenim kredisi sınavı

KREDİ ve Yurtlar Kurumu (KYK), kısaca öğrencilere burs, kredi ve yurt (barınma) imkânı sağlayan devlet kurumudur. Parlamenter sistem zamanında Başbakanlığa bağlıyken, bugün Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde bulunmaktadır.

Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öğrencilere burs ve öğrenim kredisi adıyla iki tür ödeme yapılabilir. “Burs” geri ödemesiz verilirken, “öğrenim kredisi” ise öğrencinin mezun olduktan sonra geri ödemesi koşulu ile verilir. 2021 yılı itibari ile lisans öğrencileri 650 TL aylık öğrenim kredisi alıyorlar. Yüksek lisans öğrencileri bin 300 TL, doktora öğrencileri ise bin 950 TL…