25 Kasım 2021 Perşembe

Ödülün cezası mı olurmuş?

RAHMETLİ babaannemi çok severdim. Çünkü kendisi benim ilk öğretmenlerimden. Zaman zaman kendisine, “Sen çok uzun yaşa, hatta hiç ölme” derdim. Bunun üzerine babaannem, “Uzun yaşamak her zaman iyi değildir. Allah hayırlı uzun ömür versin” derdi.

Hayırlı uzun ömür ne demek? Bunu ona da sorduğumda şöyle cevap verirdi: “Hepimiz dünyaya geldiğimiz andan itibaren hayat denilen yola çıkarız. Önümüze çıkan her iyi sandığımız şey iyi olmayabilir; her kötüymüş gibi görünen de kötü olmayabilir. Hepsi biz insanoğlu için imtihan vesilesidir. Bugünkü yaşantımıza bakarak uzun yaşamın bir ödül olduğunu düşünebiliriz. Örneğin sağlığın yerinde olduğu, kimseye muhtaç olmadan mutlu mesut sürdürülen bir hayat, ödüldür. Fakat (buradaki ikinci “a” harfini uzatması da çok güzeldi) yatağa bağlı bir hayat sürüyorsan, işte o zaman, ödül olan hayat, ceza olur!”

17 Kasım 2021 Çarşamba

Türk dünyasının stratejik çatı kuruluşu: Türk Devletleri Teşkilâtı

 

12 Kasım 2021 tarihinde, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda Türk Konseyi Sekizinci Liderler Zirvesi gerçekleştirildi. Beklenen önemli adımlardan biri olarak Türk Konseyi’nin adı “Türk Devletleri Teşkilâtı” şeklinde değiştirildi.

Bu isim değişikliği, yapının artık daha kurumsal ve işbirliğinin daha düzenli hâle geleceği anlamını taşımaktadır.

Bir sonraki zirveye kadar teşkilâta Türkiye başkanlık edecek. Türk dünyasını tek bir çatı altında toplama noktasında bir ilk olma özelliği taşıyan bu yapıya, dünyanın ekseninin artık Asya’ya doğru kaydığı dönemin de önemli bir aktörü olacağı gözüyle bakılmaktadır. Aynı zamanda İpekyolu’nun yeniden hayata geçiyor olması da başta turizm ve ticaret olmak üzere birçok mânâda yeni bir rekabet alanı doğmasına yol açacağı aşikârdır.

11 Kasım 2021 Perşembe

Türk dünyasının stratejik çatı kuruluşu “Türk Konseyi”

SOVYETLER Birliği’nin 1991 yılında dağılmasından sonra bağımsızlıklarını ilân eden Türk cumhuriyetleri ile birlikte bağımsız işbirlikleri kurulması gündeme gelmiştir. Bu girişimler belli oranda başarıya ulaşmış olsa da henüz istenilen seviyede değildir.

Belirli ülkeler arasındaki ikili işbirliklerinin tüm Türk cumhuriyetlerini kapsayacak boyuta gelmesi için çeşitli girişimler gerçekleştirilmektedir. Bunların içerisinde Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) çerçevesinde inşâ edilmeye çalışılan işbirliği arayışları, bu girişimlerin en dikkat çekeni durumundadır.

4 Kasım 2021 Perşembe

Güneş girmeyen eve girecek doktor aranıyor! (2)

Önce teşekkür!

“2021 yılındayız. Değişmesi gereken, yapılması gereken çok şey var. Öncelikli adil uygulamanın takipçisi olacağız…”

Sağlık Bakanımız, 27 Ekim günü Bilim Kurulu toplantısının ardından asistan doktorlarımızın çağrılarına nefes olacak açıklamalarda bulundu.

Bakanımızın ifadesiyle, “bazı kliniklerde asistan hekimlerin 36 saat çalıştığı durumlar olduğu maalesef gerçek; uzun mesailer ve yoğun nöbetler asistan hekimlerimizin mustarip olduğu eski bir sorun”. Dileğimiz, bu sorunun bir an önce asistan hekimlerimizin lehine çözüme kavuşarak (hakikaten) mazide kalması…

Güneş girmeyen eve girecek doktor aranıyor!

ONLAR yaşamlarımızı emanet ettiğimiz, en çok ihtiyaç duyduğumuz, tanılarını can kulağı ile dinlediğimiz ve önerilerine dikkat kesildiğimiz mesleğin mensupları…

Doktorlarımız…

Zorlu ve uzun süren bir eğitim sonrasında “tıp doktoru” titrini kazanan kişi, büyük çaba ve fedakârlık gerektiren bir mesleğe adım atmış olur.

Bu adımla birlikte artık gecesi gündüzü birbirine karışacak; her an, her yerde, her koşulda, mesleğini insanların hizmetine sunmak üzere âdeta hazır olda bekleyecektir. Ya gün aşırı tutulan nöbetler?

Birkaç gün önce hepimizi derinden yaralayan bir ölüm haberi düştü manşetlere. Asistan Doktor Rümeysa Şen’i hayattan koparan trafik kazası… Bu ölüm, asistan doktorların ağır ve zorlayıcı çalışma koşullarını bir kez daha gündeme getirerek yeniden konuşulmasını ve gereğinin yapılmasını mecbur kılıyor.